Főoldal /  Híreink / 

Híreink

Rendhagyó történelem óra Mezőberényben

A Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tisztelettel hív minden kedves érdeklődőt 2014. december 3-án 10 órakor Erdész Ádám rendhagyó történelem órájára.

Kovách Géza-emléknap Aradon

2014. október 3-án az aradi Szabadság-szobor Egyesület egész napos programmal emlékezett a tíz évvel ezelőtt elhunyt történész-tanárra, Kovách Gézára.

Város-uradalom-vár

2014. szeptember 19-én megrendezett Város - uradalom - vár című konferenciánk visszhangja a városi és megyei sajtóban.

Konferencia a gyulai vár és uradalom történetéről

A Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára 2014. szeptember 19-én 10 órai kezdettel konferenciát rendez Város – Uradalom – Vár címmel. A konferencia helyszíne a gyulai városháza díszterme (Gyula, Petőfi tér 3.). Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk.

Változás az állami anyakönyvi másodpéldányok kutatásában

Felhívjuk tisztelt Kutatóink figyelmét, hogy 2014. július 1-jén hatályba lépett az anyakönyvi eljárásról rendelkező 2010. évi I. törvény, amely megváltoztatja a levéltárban őrzött állami anyakönyvi másodpéldányokban történő kutatás szabályait.

Változás a felekezeti anyakönyvi másodpéldányok kutatásában

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára nagyszabású digitalizálási munkába kezdett: az X-szekcióban őrzött felekezeti anyakönyvi másodpéldányok mikrofilmfelvételeiről digitális másolat készül. Az OL Lángliliom utcai kutatótermében, valamint a tagintézmények központi kutatótermeiben 2014. május 15-től már kutatható is az eddig feldolgozott anyakönyvi állomány. Jelenleg kettőezernél is több – az A 1–A 2055. közötti raktári számú – mikrofilmtekercs hozzáférhető. A filmek kutatását megkönnyítő segédlet az Adatbázisok Online oldalon (http://adatbazisokonline.hu/adatbazis/mikrofilm-anyakonyvek) érhető el.

Az MNL Békés Megyei Levéltára a gyulai kutatóteremben (5700 Gyula Petőfi tér 2.) várja az anyakönyvek iránt érdeklődő család- és helytörténeti kutatókat, akik egyidejűleg több száz település keresztelési, házassági, halotti matrikuláiban böngészhetnek. Kérjük kutatóinkat – a digitális kutatóhelyek korlátozott száma miatt –, előzetes időpont-egyeztetés végett vegyék fel a kapcsolatot kutatószolgálatunk munkatársaival (beml@mnl.gov.hu, 06-20-289-8909).

Családi értékőrzés Kondoroson

A Kondorosi Ifjúságért Közhasznú Alapítvány Családi értékek régen és most címmel gyerekekhez szóló programot szervezett 2014. május 9-én. A helyi iskola ötödik osztályos diákjai a Kondorosi Csárda Múzeum nádas termében két előadást hallgathattak meg. Bartha Edit védőnő a gyermekvállalásról, terhesgondozásról beszélt, majd érintette a zöldkeresztes mozgalom és a védőnői szolgálat történetét is. Ezt követően az MNL Békés Megyei Levéltára munkatársa, Héjja Julianna Erika családkutatásról szóló előadása következett. A gyerekek megismerkedtek a genealógiai kutatás alapfogalmaival, forrásaival, végül a tananyaghoz kapcsolódva közösen összeállították a Petőfi család családfáját. A gyászjelentéseken kívül érdeklődve betűzgették Szendrey Júlia húga, Gyulai Pálné Szendrey Mária szénási keresztelési anyakönyvi bejegyzését vagy az István öcsémhez című költemény ihletője, Petőfi István csákói gazdatiszt haláláról szóló szövegrészt. A szervezők azt remélik, az elhangzottak alapján jó néhányan megpróbálkoznak saját családfájuk felrajzolásával.

Rendhagyó történelemóra a levéltárban

Április 9-én az Erkel Ferenc Gimnázium 11. osztályos történelem fakultációs diákjai látogattak levéltárunkba. Egy Gyula történetét áttekintő dupla órát kértek, mégpedig úgy, hogy ezúttal saját városuk múltján keresztül, azaz lokális nézőpontból láthassák mindazokat a történelmi folyamatokat, amelyek országos metszetét már megismerték.

A rendhagyó történelemóra keretében különösen nagy hangsúly esett a mezővárosi fejlődésre, a végvári harcok időszakára, a város XVIII. századi újratelepülésére és regenerálódására, valamint a reformkor megyei eseményeire.

Az órát projektoron, illetve eredetiben bemutatott dokumentumok színesítették. A nagy történeti ívek áttekintését egy-egy rövid forrásszöveg felolvasása és közös elemzése szakította meg.

Házipénztári nyitvatartás

Felhívjuk tisztelt Kutatóink figyelmét, hogy 2014. február 1-től, a Magyar Nemzeti Levéltár

pénzforgalmi és pénztári pénzkezelési szabályzatának megfelelően levéltárunkban a pénztár az alábbiak szerint tart nyitva:

 

                                                 Hétfő – Csütörtök: 9:30–12:30

 

Pénztári nyitvatartási időn kívül szolgáltatásaink árának kézpénzes rendezése nem lehetséges!

 

Megértésüket köszönjük!

 

Új adatbázis a honlapunkon

Levéltárunk a magyar kultúra napján új adatbázist jelentetett meg honlapján. A segédlet révén kutatóink gyűjteményünk elmúlt negyven évben legtöbbször forgatott 55 086 iratáról (alapszámáról) kapnak tartalmi tájékoztatást.

Tematikai cédulák adatbázis

Írás – források – történelem

Levéltárunkban novemberben a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával Írás – források – történelem címmel új iskolai sorozat indult. A sorozatban bemutatjuk az írás történetét. Az írás koronként változó eszközeit és technikáit a foglalkozásokra ellátogató diákok a gyakorlatban is kipróbálják. A következő lépésként szó esik arról, az iratok miként válnak a történelem forrásaivá, végezetül bizonyos korok és események forrásait elemezve a gyakorlatban rekonstruáljuk a környékünk történetének egy-egy fontos és érdekes mozzanatát.

Nyitvatartási rend változás

Értesítjük tisztelt kutatóinkat, hogy levéltárunk kutatóterme 2015. szeptember 18-án zárva tart. Mindenkit szerettel várunk a 10 órai kezdettel megrendezésre kerülő  Körök, egyletek, a civil társadalom története c. konferenciánkra. Helyszín: Gyula Petőfi tér 3. (a városháza díszterme).

Tájékoztató

Tisztelt Kutatóink! Tájékoztatjuk önöket, hogy honlapunkon Cégbírósági adatbázisunk és A gyulai zsidó temető adatbázisa technikai okok miatt jelenleg nem elérhető. 

Szíves türelmüket kérjük.

 

Holokauszt emlékkonferencia Gyulán

A Magyar Nemzeti Levéltár Holokauszt Emlékév a Magyar Nemzeti Levéltárban címmel június 12-én konferenciát rendez Gyulán. A konferencia alcíme: A holokauszt Békés megyei történeteiből.

A holokauszt a legtöbb áldozatot a vidéki zsidóság soraiból szedte. A Magyar Nemzeti Levéltár éppen ezért országos konferenciája színhelyéül az egyik megyei levéltár székhelyét, választotta. Ezúttal – több szempontú közelítéssel – a vidéki zsidóság horizontjából szeretnénk bemutatni a hetven éve történteket, emléket állítva az egykori áldozatoknak.

Jubileumi kiállítás Haiman György tipográfus emlékére

Május 28-án, 17 órakor, Haiman György születésének századik évfordulója alkalmából jubileumi emlékkiállítás nyílik a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A neves tipográfus és könyvtervező irathagyatékának nagy részét – csakúgy, mint családja, a Kner família iratait – a Békés Megyei Levéltár őrzi. A kiállítás megnyitását követően kerül sor a Haiman 100 című életrajzi kötet bemutatására. A kiállítást levéltárunk igazgatója, Erdész Ádám nyitja meg. A kötet ugyancsak kapcsolódik intézményünkhöz.

A meghívó a tovább mögött.

2   / 4 oldal